Select Page

Αν και φύσει θέσει υπέρμαχος της ειρήνης, θεωρώ ότι μπορεί κάποιος να πάρει σημαντικά μαθήματα για την ανάπτυξη επιχειρηματικής ευφυίας του από την πολεμική στρατηγική.

Με συναρπάζει η Ιαπωνική ιστορία, η κουλτούρα τους και η παράδοση των Σαμουράι. Και την μελετώ. Μελετώντας λοιπόν για αυτό, μου έκαναν εντύπωση πολλά πράγματα.

Αν παρατηρήσεις πώς μονομαχούν οι Σαμουράι (πχ σε ταινίες ή διαβάζοντας κάποια διήγηση μάχης σε μυθιστορήματα), θα δεις ότι για λίγη ώρα γυρίζει ο ένας γύρω από τον άλλο, και μετά ξαφνικά έχουν μια έντονη έκρηξη βίαιης δράσης, συγκρούονται άγρια και σε λίγο όλα έχουν τελειώσει.

Το ότι γυρίζει ο ένας γύρω από τον άλλον, δεν σημαίνει ότι εκείνη την στιγμή προετοιμάζονται. Αλλά για να μελετήσουν τον στόχο τους. Να καταλάβουν με ποιον έχουν να κάνουν.

Για να γίνουν πολεμιστές και να ριχθούν στην μάχη, έχουν περάσει άπειρες ώρες πνευματικής και πολεμικής εξάσκησης, άπειρες ώρες μελέτης και υπακοής.

Προετοιμάζονται ευλαβικά για την στιγμή της μάχης. Προετοιμάζονται ευλαβικά να δημιουργήσουν την πραγματικότητα τους.

Μετά από όλη αυτήν την μελέτη, την προετοιμασία και την εκπαίδευση, κάποια στιγμή έρχεται η ώρα της μάχης ή της μονομαχίας.

Όταν έρθει εκείνη η ώρα, οι Σαμουράι επίσης  είχαν υιοθετήσει μια απλή αρχή:

κανένας δισταγμός – καμία αμφιβολία – καμία έκπληξη – κανένας φόβος.

Όταν επιτίθονταν, το έκαναν αυτό αστραπιαία, χωρίς δισταγμό, χωρίς φόβο αλλά αποφασισμένοι να επιτελέσουν τον σκοπό τους.

Καθημερινά έρχομαι σε επαφή με αρκετούς ανθρώπους. Κάποιοι με εμπιστεύονται για να τους βοηθώ να πετυχαίνουν τους επαγγελματικούς και επιχειρηματικούς τους στόχους.  Κάποιοι τα καταφέρνουν. Κάποιοι τα εγκαταλείπουν.

Τις περισσότερες φορές, η απόσταση ανάμεσα σε αυτούς και τον στόχο τους είναι να αποκτήσουν αρχικά την Τόλμη να παραδεχθούν και να σπείρουν βαθιά μέσα τους τον σπόρο και την ποιότητα της  αυτοεικόνας εκείνης που επιβεβαιώνει ότι Αυτοί είναι οι Δημιουργοί της πραγματικότητας τους.

Και η δική μου δουλειά είναι να τους βοηθήσω, να τους προσφέρω τα κατάλληλα εργαλεία για να αναδύσουν αυτήν την ποιότητα ώστε να πορευτούν προς την επίτευξη και υλοποίηση του στόχου τους και να διαχειριστούν την αλλαγή που συνεπάγεται αυτή η απόφαση.

Σου προτείνω λοιπόν να μιμηθείς τους Σαμουράι και μιά ακόμη ποιότητα που είχαν, δηλαδή

 ποτέ να μην τραβούν το σπαθί από τη θήκη χωρίς λόγο και ποτέ να μην το επιστρέφουν σ’ αυτή, χωρίς τιμή.  

Άπαξ και αποφασίζεις να κάνεις ένα βήμα ( “να βγάλεις δηλαδή το σπαθί σου από την θήκη), είτε επιχειρηματικό είτε επαγγελματικό είτε προσωπικό και όταν βάλεις έναν στόχο, εφόσον τον μελετήσεις καλά, να τιμάς την απόφαση σου και αφού προετοιμαστείς κατάλληλα  και ονειρευτείς την νίκη σου, τότε όρμα στην υλοποίηση του, χωρίς…

κανένα δισταγμό – καμία αμφιβολία – καμία έκπληξη – κανένα φόβο.

Αυτό το “μάντρα” (η λέξη ”mantra” προέρχεται από το σανσκριτικό man (νους) και tra (απελευθερώνω)) είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που βοηθώ να εμπεδώσουν οι Συμβουλευόμενοι μου και σε προτρέπω να κάνεις και εσύ.

Να τιμάς την απόφαση σου χωρίς κανέναν δισταγμό, καμία αμφιβολία, καμία έκπληξη, κανένα φόβο!

 

Αυτά, για να έχεις μια Καλή εβδομάδα με τροφή για σκέψη!

Καλή μέρα με πολύ δημιουργικότητα και επιτυχή στοχοεπίτευξη!

Μην ξεχνάς ότι Εσύ είσαι ο Δημιουργός της Πραγματικότητας σου.

ΥΣ παρεπιπτόντως αν δεν έχεις δει την ταινία ο Τελευταίος Σαμουράι, σου προτείνω ανεπιφύλακτα να το κάνεις.

Σουσάνα Πατσούμη- Κάλφα