Select Page

Πολύ συχνά λέω στους ανθρώπους που συνεργάζομαι ότι το κέντρο είναι ο άνθρωπος είτε μιλάμε για επιχείρηση είτε μιλάμε για καριέρα είτε μιλάμε για προσωπικά ζητήματα. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφάσισα να κάνω μια μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Προσωπική Οργάνωση και Συμβουλευτική- αν και χρόνια τώρα, η επιστήμη της ανθρωπογνωσίας, αυτογνωσίας και η μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς ήταν και είναι το κέντρο του ενδιαφέροντος μου. Όποιο πρόβλημα και αν αντιμετωπίζει η επιχείρηση, στο βάθος, υπάρχει ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος.

Πολλές φορές, κατανοώ τις αγωνίες των πελατών-φίλων μου, τις ανησυχίες τους και είναι σαν να ακούω τον εσωτερικό τους διάλογο. Ένας εσωτερικός διάλογος που τις περισσότερες φορές είναι σαμποτάζ στην εξέλιξη και την πρόοδο των σχεδίων τους λόγω κυρίως του στρες που αντιμετωπίζουν καθώς και την επιρροή που έχει η περιρρέουσα αρνητική κατάσταση στην αγορά.

Αυτό που συχνά τους συμβουλεύω μεταξύ άλλων, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν όλες τις καταστάσεις είναι να βάζουν στόχους μετρήσιμους κάθε μέρα ώστε να βλέπουν το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους καθημερινά, πράγμα που θα τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα. Τους υπενθυμίζω συχνά πυκνά ότι «ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο» και ότι με το να είναι τελειομανείς (κάποιοι είναι πέραν του δέοντος), το μόνο που καταφέρνουν είναι να στραπατσάρουν εαυτό τους. Είναι σαν να παίρνουν φόρα και να πέφτουν πάνω σε ένα τοίχο με ιλιγγιώδη ταχύτητα ή είναι σαν να έχουν μια πληγή και αυτή να την ξύνουν με σιδηρόβουρτσα.

Πέραν από οποιονδήποτε επιχειρηματικό ή επαγγελματικό στόχο βάζει ο καθένας μας, για να μπορέσει να κρατά την ισορροπία του ως άνθρωπος, καλό θα είναι:

– να αξιοποιούμε τις ανησυχίες και αγωνίες μας(που πολλές φορές ομοιάζουν με εσωτερικό χείμαρρο) και να τις μετουσιώσουμε σε κάτι δημιουργικό, σε ένα χόμπυ που μας εκφράζει, σε ένα άθλημα που μας ικανοποιεί κτλ- να κάνουμε κάτι δηλαδή που μας απομακρύνει από τον στενό χώρο που οι αρνητικές σκέψεις δημιουργούν. ‘Ετσι θα βρει ο καθένας μας λίγο χρόνο να κάνει κάτι που τον χαλαρώνει, του ομορφαίνει το είναι σου αλλά παράλληλα αναζωπυρώνει την δημιουργικότητα του.

– να βρίσκουμε χρόνο και χώρο να περιποιηθούμε τον εαυτό τους. Ένα ζεστό μπάνιο, ένα χαλαρωτικό μασάζ, ένα beaytέ για εμάς τις γυναίκες, ένα διαλογισμός ή μία προσευχή ή οτιδήποτε άλλο – ο καθένας ξέρει για τον εαυτό του- μας βοηθά να προσφέρουμε ηρεμία και γαλήνη στον εαυτό μας, καθώς και να αφαιρούμε χρόνο από τα διάφορα θέματα που αντιμετωπίζουμε και να τα προσθέτουμε στην περιποίηση και στο wellness του εαυτού μας.

 – να μην αμφιβάλουμε για τον εαυτό μας και τα δυνατά του σημεία. Πιστεύω ότι όλοι έχουμε λίγο πολύ, δυνατά “ατού” σαν χαρακτήρες όμως ο εαυτός μας, σαμποτάρεται σταθερά από τον “άλλο του εαυτό” που μας πείθει ότι ” δεν αρκούμε, δεν αξίζουμε, δεν είμαστε ικανοί, δεν προσφέρούμε αρκετά, δεν .. δεν .. δεν “. Πιστεύω ότι το μόνο φάρμακο που χρειάζεται είναι η άσκηση του “ναι” όπως την λέω εγώ. Προσπαθώντας 1, 2 φορές την ημέρα, να βρίσκουμε χρόνο, να αφαιρούμε κάθε σκέψη από το κεφάλι μας. Και να βλέπουμε τον εαυτό μας ήρεμο, γαλήνιο, όπως ιδανικά θα θέλαμε ήμασταν, κάνοντας θετικές δηλώσεις και θετικές προβολές στο δωμάτιο του νου μας, αισθανόμενοι επαρκείς, χαρούμενοι, ευλογημένοι για όλα αυτά που είμαστε και όλα αυτά που έχουμε!

– να οραματιζόμαστε κάθε μέρα τον εαυτό μας καλύτερο από εχθές. Να κάνουμε ένα βήμα κάθε μέρα. Ένα βήμα περισσότερο στην υπομονή, στην αγάπη, στις αξίες και αρετές που πιστεύουμε ότι μας βελτιώνουν ως ανθρώπους αλλά και ένα βήμα περισσότερο σε οποιοδήποτε στόχο έχουμε θέσει προς ολοκλήρωση.

– όταν έρχεται η ώρα που ο εαυτός μας, μας σαμποτάρει, να κλείνουμε τα μάτια, να κάνουμε μια νοερή ευχή ή προσευχή – ο καθένας ό,τι τον ικανοποιεί-, μια παιδική (προσ)ευχή, χωρίς επιτήδευση, χωρίς πρέπει, χωρίς φίλτρα.

– να κατανοήσουμε ότι ως άνθρωποι κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Κανείς δεν γεννήθηκε μαθημένος να αντιμετωπίζει τα δύσκολα θέματα της καθημερινότητας μας.

– η αγάπη άνευ όρων, ο σεβασμός, η κατανόηση, η ενσυναίσθηση είναι το γιατρικό για κάθε πληγή, δική μας και των γύρω μας

– η αποδοχή μιας κατάστασης αλλά και η δραστηριοποίηση μας προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της είναι η μόνη διέξοδος

– μην σκεφτόμαστε διαρκώς το αύριο. Έτσι, χάνουμε το θησαυρό που κρύβει κάθε μέρα. Ας εστιάζουμε στις όμορφες στιγμές της.

– μην αλλάζουμε  εύκολα γνώμη για αποφάσεις που ήδη έχουμε πάρει.

– η αναγνώριση δεν είναι κάτι που το δεχόμαστε από τους γύρω μας. Γιατί δεν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας για αυτά που έχει ήδη καταφέρει;

– καλό είναι να έχουμε προσδοκίες υψηλές για τον εαυτό μας χωρίς όμως να  γινόμαστε ψυχαναγκαστικοί. “Ο ελέφαντας τρώγεται μπουκιά-μπουκιά”.

δεν είμαστε υπεράνθρωποι για να γνωρίζουμε τα πάντα, να κάνουμε τα βέλτιστα και να έχουμε την σοφία όλα να τα αντιμετωπίζουμε με επιτυχία. Είμαστε άνθρωποι που εκπαιδεύονται στον στίβο της ζωής. Η εκπαίδευση μας – ανάλογα με το πού έχει κενά ο καθένας μας- είναι πάνω στην αγάπη, στην υπομονή, στην αποδοχή, στην γαλήνη, στην γνωριμία με τον εαυτό μας, στην γνωριμία των ορίων μας, στην επέκταση τους, στην εξέλιξη, στην πρόοδο, στην δημιουργία θετικού αποτυπώματος σε αυτόν τον κόσμο, ο καθένας από το δικό του μετερίζι.

Θα πρότεινα σε όλους μας να απολαύσουμε αυτό το ταξίδι.

Με πολύ σεβασμό 🙂

Εδώ, θα διαβάζεις ένα παλαιότερο άρθρο σχετικό που σίγουρα σε ενδιαφέρει!

Stay Positive

———————————-

Έχεις στρες και θέλεις να το μειώσεις;

Αν θέλεις να πετυχαίνεις τους στόχους χωρίς να αγχώνεσαι;

Η υπηρεσία Personal Development Coaching είναι η λύση που χρειάζεσαι!

Γιατί τα προβλήματα-βουνά μπορεί να γίνουν πεδιάδες με την σωστή τεχνική!

——————————————-

Σουσάνα Πατσούμη Κάλφα

KEEP CALM

 

ΥΣ. Γνωρίζεις για το AtlasHub- To Κέντρο Επιχειρηματικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης της Atlas Consulting;

Αν όχι θα μάθεις εδώ !