Select Page

Πέρα από τον επαγγελματικό μας ρόλο

Έχοντας συναλλαχθεί με πολλούς ανθρώπους – Επαγγελματίες, Επιχειρηματίες, Εργαζομένους εταιριών, Ομάδες Ηγεσίας, Ηγέτες – παρατήρησα ότι πολλές φορές, κάποιοι από αυτούς έπεφταν στην εξής παγίδα: συγχώνευαν τον εαυτό τους με τον ρόλο που έπαιζαν μέσα στον χώρο εργασίας τους. 

Πέρα από τον επαγγελματικό μας ρόλο, μπορούμε να ανακαλύψουμε τον αληθινό και αυθεντικό μας εαυτό, μπορούμε να τον κατανοήσουμε, μπορούμε να τον διερευνούμε αλλά και να τον αναπτύξουμε σε όλο του το φάσμα.

Γιατί απλά δεν είμαστε μόνο οι ρόλοι μας! Είμαστε κάτι πολύ παραπάνω!

Στον γρήγορο χορό της ζωής, πολλοί από εμάς βρισκόμαστε μπλεγμένοι στους ρόλους που παίζουμε, ειδικά στην επαγγελματική μας ζωή. Είτε ως ευσυνείδητος Διευθυντής εταιρίας ή παθιασμένος Επιχειρηματίας ή εμπνευσμένος Ηγέτης, είναι εύκολο να μας καθορίζουν οι ρόλοι που καλούμαστε να παίξουμε. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αυτοί οι ρόλοι είναι απλά πτυχές της ταυτότητάς μας και του εαυτού μας, όχι το σύνολο του ποιοι είμαστε. Άρα, Πέρα από τον επαγγελματικό μας ρόλο, είμαστε κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Αυτό το άρθρο διερευνά τη βαθιά διάκριση μεταξύ των ρόλων που παίζουμε στην επαγγελματική μας ζωή και της πολύπλευρης προσωπικότητας που πραγματικά είμαστε και κοιτά πέρα από τον επαγγελματικό μας ρόλο.

Φορώντας της μάσκα του επαγγελματικού μας ρόλου:

Επιδιώκοντας την επιτυχία και την κοινωνική αναγνώριση, συχνά φοράμε τη μάσκα του επαγγελματικού  μας ρόλου. Αυτή η μάσκα μπορεί να είναι απαραίτητη για την συναλλαγές και την διάδραση μας μέσα στον χώρο εργασίας μας, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν καθορίζει την ουσία μας. Η δουλειά μας μπορεί να απαιτεί ορισμένες δεξιότητες, συμπεριφορές και στάσεις, αλλά όλα αυτά δεν αποτελούν το σύνολο της ύπαρξής μας. Πέρα από τον επαγγελματικό μας ρόλο, Είμαστε κάτι πολύ παραπάνω από αυτές τις δεξιότητες, συμπεριφορές και στάσεις.

Πέρα από την περιγραφή του ρόλου μας:

Κάθε επάγγελμα συνοδεύεται από ένα σύνολο ευθυνών, προσδοκιών και κανόνων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλα αυτά είναι καθορισμένα εξωγενώς και εμείς απλά «κουμπώνουμε» σε αυτό – δεν αποτελούν εγγενείς πτυχές της προσωπικότητάς μας. Ένας υπευθυνος πωλήσεων μπορεί να έχει ατού  στην διαπραγμάτευση και στο κλείσιμο συμφωνιών, ένας μηχανικός μπορεί να έχει έφεση στην διερεύνηση και στην επίλυση προβλημάτων, αλλά αυτές οι δεξιότητες δεν ενσωματώνουν την τεράστια ποικιλία ιδιοτήτων που μας κάνουν μοναδικούς. Είμαστε κάτι πολύ παραπάνω από τις δεξιότητες και τις ικανότητες μας.

Ποιος είναι ο αντίκτυπος της ταύτισης μας με τους ρόλους μας:

Όταν ταυτιζόμαστε υπερβολικά με τους επαγγελματικούς μας ρόλους, τα όρια μεταξύ του ποιοι είμαστε και του τι κάνουμε, θολώνουν. Άλλο είναι τι είμαι και άλλο είναι του τι κάνω! Η υπάρξη μας είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από την πράξη μας. Η ταύτιση του τι είμαι με το τι κάνω, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένου του burn – out, του άγχους και της αίσθησης κενού. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η επαγγελματική επιτυχία είναι μόνο μία διάσταση μιας ευτυχισμένης ζωής. Η αληθινή ευτυχία προέρχεται από την αποδοχή του αυθεντικού εαυτού μας.

Είμαστε κάτι πολύ παραπάνω από αυτά που κάνουμε και τείνουν να μας βάζουν ταμπέλες.

Βγάζοντας την μάσκα και Ξεσκεπάζοντας τον Αληθινό μας Εαυτό:

Φανταστείτε ότι ο εαυτός μας είναι σαν την καρδιά του μαρουλιού: πρέπει να βγάλουμε προσεκτικά όλα τα γύρω γύρω φύλλα για να αποκαλύψουμε την τρυφερότητας της καρδιάς του μαρουλιού.

Η αποδοχή της αυθεντικότητας μας λοιπόν περιλαμβάνει το «ξεφλούδισμα» των στρωμάτων της επαγγελματικής ταυτότητας και του επαγγελματικού ρόλου για να αποκαλυφθεί ο γνήσιος, αφιλτράριστος εαυτός μας.

Αυτή η διαδικασία απαιτεί αυτο-διερεύνηση, ενδοσκόπηση και προθυμία να βγούμε έξω από τις κοινωνικές προσδοκίες των ρόλων μας. Αναγνωρίζοντας ότι δεν περιοριζόμαστε στους ρόλους που παίζουμε, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα ταλέντα μας, τις αξίες μας και τις έμφυτες τάσεις μας που συνήθως υπερβαίνουν του επαγγελματικού μας ρόλου.

Δημιουργώντας αρμονία: Ο αυθεντικός μας εαυτός και οι ρόλοι μας

Η αναγνώριση της διάκρισης μεταξύ των ρόλων και του εαυτού μας δεν συνεπάγεται σε καμιά περίπτωση αποποίηση των επαγγελματικών μας  ευθυνών. Αντίθετα, τονίζει τη σημασία της δημιουργίας μιας αρμονικής ισορροπίας μεταξύ των δύο. Ευθυγραμμίζοντας τις επαγγελματικές μας προσπάθειες με τις αυθεντικές αξίες και φιλοδοξίες μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πιο ουσιαστική και ικανοποιητική καριέρα: να γίνουμε πιο ισορροπημένοι Ηγέτες, Επιχειρηματίες, Επαγγελματίες.

Δες ε΄πίσης το άρθρο μου εδώ για την Ισορροπία Προσωπικής και Επαγγελματικής Ζωής

Συμπέρασμα:

Στο μεγάλο θέατρο της ζωής, οι ρόλοι μας στο χώρο εργασίας δεν είναι παρά μέρος της παράστασης- όχι όλη η παράσταση. Για να ευδοκιμήσουμε πραγματικά, πρέπει να υπερβούμε των ρόλων και να ανακαλύψουμε τον βαθύ πλούτο του αυθεντικού εαυτού μας. Η αποδοχή της αυθεντικότητας μας και η έκφραση της όχι μόνο ενισχύει την επαγγελματική μας ζωή, αλλά συμβάλλει επίσης σε μια βαθύτερη αίσθηση εκπλήρωσης και σκοπού.  Έχουμε έρθει σε αυτόν τον κόσμο με έναν ιδιαίτερο σκοπό και αποστολή ο καθένας μας. Για να βρούμε τον σκοπό και την αποστολή μας, είναι απαραίτητο να ρίξουμε τις μάσκες, να απελευθερωθούμε από τους περιορισμούς των επαγγελματικών ρόλων και ας ξεκινήσουμε ένα ταξίδι αυτογνωσίας που υπερβαίνει τους ρόλους που παίζουμε.

Κάθε Ηγέτης Επιχείρησης, Ομάδας Ηγεσίας, Επιχειρηματίας οφείλει να φροντίζει για την αυτοεξερεύνηση του, για την αυτοβελτίωση του και να έχει έναν Επαγγελματία Σύμβουλο που θα τον βοηθά να βρίσκει την ισορροπία μεταξύ των ρόλων του αλλά να συμβάλλει στην δημιουργία ενός προσωπικού πλάνο ανάπτυξης του εαυτού του τόσο μέσα από το mentoring όσο και μέσα από συμμετοχ΄ή σε ομάδες Αυτοβελτίωσης Ηγετών ή σε εκπαιδευτικά προγράμματα αυτοδιερεύνησης .

Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσοτερα για την Δημιουργία ενός Προσωπικού Πλάνο Ανάπτυξης Ηγεσίας τόσο μέσα από το Μentoring όσο και μέσα από Συμμετοχ΄ή σε Ομάδες Αυτοβελτίωσης Ηγετών ή σε Εκπαιδευτικά Προγράμματα αυτοδιερεύνησης .

Sousana Patsoumi Kalfa - Signature 1

Συνδέσου μαζί μου μέσα από το Linkedin

το άρθρο έχει δημοσιευθεί και στο Linkedin – δες το εδώ εδώ